De WAUW van Sukran - Leerling wijkverpleegkundige (BOL)
‘Bijna twee jaar ben ik nu werkzaam bij Thebe. Ik heb stage gelopen in de wijk en ik kwam erachter dat dat echt iets is wat ik leuk vind.
Ik heb de mbo-opleiding verpleegkunde gevolgd. De eerste twee jaar studeerde ik de BOL-variant (beroepsopleidende leerweg) en liep op verschillende plekken stage. Vanaf leerjaar drie mag je kiezen of je de BBL (beroepsbegeleidende leerweg) gaat doen. Ik heb ervoor gekozen om de BOL te blijven doen, om te kijken in welke branche ik wilde blijven.
Het fijne vind ik dat ik heel veel verschillende stages heb gedaan; zowel intramuraal als extramuraal. Het heeft mij heel erg geholpen om handigheid te krijgen in handelingen en ik heb geleerd hoe ik met verschillende situaties om ga. Al die ervaring heb ik mee kunnen nemen in mijn afstudeerstage in de wijk.
In de praktijk leer je sneller
De meerwaarde van leren in de praktijk is dat je ziet hoe het er echt aan toe gaat. Je leert sneller. Op school oefenen is de basis, in de praktijk ga je je verder ontwikkelen. In het begin loop je nog mee met je werkbegeleider, maar op een gegeven moment mag je zelf op pad. Bij handelingen die je nog moeilijk vindt, kun je natuurlijk altijd je werkbegeleider vragen mee te gaan. Pas als je afgetoetst bent, mag je helemaal zelfstandig de wijk in.
De begeleiding is vooral veel aansturing
De eerste leerjaren is het veel meelopen, meekijken en handelingen doen onder begeleiding. Naarmate je zelfstandiger wordt, krijg je meer mondelinge begeleiding. Je komt bijvoorbeeld terug uit de wijk en dan ga je samen de dag evalueren. Je werkbegeleider vraagt waar je tegenaan bent gelopen, hoe je iets hebt aangepakt of welke groei je bij jezelf hebt gezien. Daardoor leer je jezelf echt kennen. Je bepaalt je eigen leerdoelen. Dat hoeven niet alleen leerdoelen te zijn voor je studie, het kunnen ook persoonlijke leerdoelen zijn. Deze mix zorgt ervoor dat het leren nooit ophoudt.
Stapsgewijs en veilig leren
Ik heb in een heel fijn team stage gelopen, dat heeft ervoor gezorgd dat ik veilig kon leren. Het leuke is ook dat je met andere studenten samen te werk gaat. Je krijgt een band met elkaar en daardoor durf je je mening te geven en je ideeën te delen. Dat zorgt voor een mooi, veilig leerklimaat.
‘Ouderenzorg heeft een hele brede kijk op de mens’
Extramurale zorg is erg afwisselend. In de wijk kom je allerlei soorten cliënten tegen. De meesten zijn ouderen, maar je kunt ook jongeren treffen. Ik vind ouderenzorg heel uitdagend. Het is veel meer dan alleen maar handelingen uitvoeren. De zorgvragen kunnen heel erg verschillen. We zien bijvoorbeeld dat mensen met dementie of geheugenproblemen steeds langer thuis blijven wonen. Hoe kun je deze mensen een veilig en gelukkig thuis bieden? Daarbij is het samenwerken met familie en naasten heel erg belangrijk. Vanuit Thebe kijken we niet alleen naar wat we moeten doen als iemand zich niet lekker voelt. Belangrijk is ook: is iemand bang, hoe is de woonsituatie, is er een netwerk om iemand heen. Ouderenzorg is echt heel breed op allerlei gebieden.
Je wordt meteen als collega gezien
Als student ben je in het begin misschien bang dat je in het team niet als gelijkwaardig wordt gezien. Dat was bij mij helemaal niet het geval. Ik kwam binnen bij Thebe en werd gelijk als collega gezien. Zo word je ook behandeld. En als je naar cliënten toe gaat, stellen ze je voor als nieuwe collega. Dat maakt dat cliënten ook open staan voor jou.
Mijn WAUW van Thebe is het werken samen met collega’s, maar ook het zelfstandig werken in een veilig team.
Bij Thebe kun je echt alle kanten op
Ik vind Thebe een erg fijne organisatie, want Thebe biedt mij de mogelijkheid om te blijven leren. Voor nu wil ik graag in de wijk blijven, maar ik ben nog wel van plan scholing en cursussen te gaan volgen om mezelf verder te ontwikkelen. Bij Thebe kun je echt alle kanten op!’
Zoek je vacature