De WAUW van Susan - Leerling Maatschappelijke Zorg
‘Het welzijn van de cliënt, daar wil ik aan bijdragen. Vorig jaar ben ik begonnen met de opleiding maatschappelijke zorg/persoonlijk begeleider voor specifieke groepen. Dit is een opleiding waarin een klein stukje zorg zit en een groot stuk welzijn. Daar ligt mijn passie. Nog anderhalf jaar en dan heb ik mijn studie afgerond, maar ik mag nu al mijn functie als welzijnsmedewerker bekleden.
Hoe kan ik iemand aansporen om geluksmomentjes uit de dag te halen?
Ik werk bij verzorgingshuis Guldenakker in Goirle. ’s Ochtends, als ik de kinderen naar school heb gebracht, check ik eerst de mails voordat ik de afdeling op ga. Ik heb een vaste planning van cliënten bij wie ik langsga. Sommigen weten dit en zitten al op mij te wachten. Samen kijken we hoe we de dag gaan invullen en waar ik aan kan bijdragen. Geluksmomentjes uit de dag halen, dat is mijn doel.
Mijn werk is erg afwisselend. Er wordt veel gevraagd, maar het geeft ook enorm veel voldoening. Als ik ergens tegenaan loop, ga ik met het team in gesprek. Ook als ik vanuit de cliënt iets hoor, kan ik dit bij het team neerleggen. Dan kijken we hoe we het op een andere manier kunnen doen.
Een arm om iemand, kan al veel doen
Zorg en welzijn passen wij altijd aan aan de wensen en de behoeften van de cliënt. We zijn altijd alert op de vraag van de cliënt. Een cliënt hoeft niet per se iets te vragen om iets duidelijk te maken. Als iemand verdrietig kijkt, zegt dat ook al iets. Je moet blijven observeren. Een arm om iemand heen, kan soms al veel doen.
Ik neem mijn taken als welzijnsmedewerker erg serieus. Het is niet alleen spelletjes spelen. Je bekijkt per cliënt waar de behoefte ligt. De een vindt het fijn om nabijheid te voelen van iemand, de ander wil graag naar buiten of juist een luisterend oor. Al die kleine dingen maken het de moeite waard. Ik heb het geluk dat ik dat mag doen. Je weet dat je iets kan betekenen. Dat maakt mij ook blij. Uit mijn werk haal ik ontzettend veel voldoening, zelfontplooiing en geluksmomentjes (ook voor mezelf). Als ik een cliënt op de juiste manier, de juiste dingen kan bieden, dan zie je mij ook helemaal stralen.
Het belang van de cliënt voorop
Voor dit vak moet je iemand zijn die goed kan signaleren. Je moet zien waar iemand behoefte aan heeft. Je moet eigen waarden en normen even aan de kant kunnen zetten, empathisch zijn, en kunnen bedenken hoe je de ander blij kunt maken. En flexibel zijn! De ene keer smeer je een boterham voor iemand, de ander keer help je met douchen. Het geeft ontzettend veel voldoening als je weet hoe je iemand gelukkig kunt maken.
Mijn wauw is zelfontplooiing en voldoening uit mijn werk
Ik heb pas later in mijn loopbaan een ontwikkeling doorgemaakt. Thebe gaf mij de kans en de ruimte om door te groeien. Ik heb nooit druk gevoeld vanuit Thebe om iets te moeten, het was puur omdat ik zelf wilde ontwikkelen. Mijn wauw van Thebe is het stuk zelfontplooiing wat het mij heeft gebracht en de voldoening die ik uit mijn werk weet te halen.
‘Ik wil graag bij Thebe blijven omdat ze altijd goed geweest zijn voor mij’
Het is heel fijn dat Thebe meedenkt met mijn eigen leven. Ik ben niet alleen welzijnsmedewerker, maar ook moeder, vrouw, dochter. Ik weet dat je als gezinslid wordt geaccepteerd, dat je mag zijn wie je bent en kunt doen waar je goed in bent. Dat gevoel bevalt mij wel. Ik zou zo weer opnieuw voor Thebe kiezen.
Werken bij Thebe heeft mij veel geboden. Ik heb mezelf leren kennen binnen Thebe. Vanaf mijn negentiende ben ik begonnen met werken. Thebe heeft mij altijd begeleid. Ze hebben aan mijn wensen voldaan en ik aan die van hen. Ik heb een hele mooie ontwikkeling door mogen maken. Ik mocht uitzoeken waar mijn passie ligt, waardoor ik nu de opleiding doe die bij mij past. Daar ben ik Thebe heel dankbaar voor. Ik ben echt als mens gegroeid.’
Zoek je vacature