De WAUW van Tessa - Wijkverpleegkundige en Leerteambegeleider
‘Ik ben wijkverpleegkundige in leerteam ‘t Zand in Tilburg. Om je een beeld te geven: ik ben een verpleegkundige die zorg bij mensen thuis verleent, daarnaast begeleid ik studenten. Ons leerteam bestaat uit vier vaste medewerkers en negen studenten. We leren hen het vak en we hopen onze passie en enthousiasme over te brengen om ook in de wijk te komen werken.
Een mooi samenspel met z’n allen
Kenmerkend voor een leerteam is dat we tijd in mogen zetten voor het begeleiden van studenten. Daar worden we zelf heel enthousiast en blij van. ’s Ochtends starten we samen op. De studenten geven hun leerdoel aan en dan gaan we op route. Aan het eind van de dag evalueren we op kantoor wat iedereen heeft gezien en geleerd in de wijk. Naast de begeleiding heb ik ook nog mijn eigen rol als verpleegkundige in het team met een eigen aandachtsveld. Studenten leren van ons en van elkaar, maar ook wij leren van hen en van elkaar. Een mooi samenspel met z’n allen.
In het weekend nog meer ervaring opdoen
Zelf ben ik ook student geweest. Ik ben begonnen als BOL-student. Gaandeweg de hbo-v, in het derde jaar, mocht ik naast mijn stage ook als bijbaantje bij Thebe komen werken. In de weekenden en tijdens avonddiensten kon ik zo nog meer ervaring opdoen. In mijn laatste jaar ben ik BBL (beroepsbegeleidende leerweg) gaan doen. Als BBL-student tel je in de formatie mee als medewerker en heb je meer verantwoordelijkheden. Dat geeft een ander gevoel.
In de zorg werken is ook werken aan je persoonlijke ontwikkeling
Als je een opleiding in de zorg volgt, ben je ook bezig met je eigen ontwikkeling. Het is heel belangrijk om naar jezelf als persoon te kijken en te weten hoe je in elkaar zit, omdat je in de zorg tegen van alles aan kan lopen. In het contact met cliënten breng je jezelf mee. Daarom is het belangrijk jezelf te leren kennen. Voor ons als leerteam is het belangrijk dat er een veilig leerklimaat is, daar streven we naar. Hoe we dat doen? Door een fijn welkom, dat je je gehoord voelt, dat er tijd voor je wordt gemaakt of een praatje tussendoor. Studenten moeten zich veilig voelen om open te kijken naar hoe ze zorg verlenen en te leren van zichzelf en elkaar.
De wijkverpleging ervaren in je stage
Zorg bij iemand thuis verlenen is meer dan alleen een handeling doen. Juist het gesprek voeren en de persoon achter iemands klachten zien te ontdekken maakt het uitdagend. Natuurlijk, fysieke zorg verlenen hoort erbij, maar wij bekijken altijd het hele plaatje. Dat maakt het interessant en dat vind ik het mooie van werken in de wijk. Studenten ervaren de wijkverpleging vaak heel anders dan ze in eerste instantie dachten. De wijkverpleging is iets wat je ondervindt door er stage te lopen. Tijdens mijn stage in de wijk zag ik dat het niet alleen gaat om steunkousen en douchen, dat is maar een klein deel. De wijkverpleging is ontzettend breed en dat maakt het leuk.
Het allermooiste vak van de wereld
Het begeleiden van studenten vind ik heel leuk. Het allerleukst aan werkbegeleider zijn is dat je je kennis deelt en dat je ziet dat je daar een ander mee kan helpen. Mijn WAUW van Thebe is dat ik studenten mag opleiden, mijn kennis mag overdragen en daarmee toekomstige collega’s het allermooiste vak van de wereld mag meegeven.
Mocht je de zorg een uitdaging vinden, dan staan wij er als leerteam zeker voor open om je mee te laten lopen. Wil je proeven hoe de zorg er in de wijk uitziet? Er zijn meer dan genoeg mogelijkheden.’
Zoek je vacature